Eten en drinken op de Rotterdam van Holland America Line (2024)

Eten en drinken op de Rotterdam van Holland America Line (1)

Over het leven aan boord van cruiseschip Rotterdam van Holland America Line (HAL) is al een artikel verschenen. Voor de meeste gasten zijn de belangrijkste bezigheden op het schip natuurlijk de restaurants, bars en kleine plekjes om iets te eten en drinken. Op de Rotterdam dineer je in stijl en je kan er zelfs écht Nederlandse lekkernijen vinden.

Zoals op ieder cruiseschip zijn er bepaalde restaurants bij de prijs inbegrepen en voor andere betaal je extra als je er wil eten. Laten we daarom eerst even kijken waar je op het schip aan kan schuiven waar je niet voor hoeft bij te betalen. Dat zijn de: Lido Market, Main Dining Room, New York Deli & Pizza, Dive Inn, Grand Dutch Café én de Room Service.

Lido Market

Holland America Line was ooit de eerste rederij die op hun schepen een buffet introduceerde waar gasten van konden genieten. Inmiddels is dit dé standaard in de cruisewereld. Het is een plek waar opvarenden terecht kunnen voor ontbijt, lunch en diner en er eigenlijk op ieder moment van de dag wel iets lekkers te vinden is.

Inmiddels is het hele idee van een buffet enorm verouderd. Mede ingegeven door de pandemie zijn er allerlei stations met ieder een eigen culinaire insteek, denk aan: brood & sandwiches, salades, pasta’s, verschillende Aziatische keukens en natuurijk zoetigheid. Ieder station heeft zijn eigen menu dat dagelijks wijzigt en waar vaak ook ingespeeld wordt op het land / stad waar die dag is aangemeerd. En zo goed als ieder station heeft een chef staan die gerechten vers maakt en serveert.

The Dining Room

Een van de mooiste ruimtes op het schip is de The Dining Room die twee verdiepingen inneemt aan de ‘aft’-kant van het schip. Door kleur- en glasgebruik in de ruimte is het een heel elegante plek om te weten. Aan de zijkanten van dit restaurant zijn er genoeg plekken om tijdens het dineren een mooi uitzicht te hebben op zee.

Je kan hier terecht voor ontbijt en diner en voor die laatste zijn er twee momenten gepland, daarom moet je altijd even reserveren. Tijdens zeedagen kun je hier ook lunchen. Dagelijks is er een ander menu te vinden met voor-, hoofd- en nagerechten. Er is altijd wel een special van een van de topchefs uit de Culinary Counsel zoals onze Jonnie Boer op te vinden. Tipje: dagelijks wordt hier tussen 15:00 en 16:00u thee met allerlei lekkernijen geserveerd.

Snelle hap

Op het schip zijn ook verschillende plekken waar gasten terecht kunnen voor een snelle hap. Deze zijn wat Amerikaanser georienteerd. De Dive Inn is een plek waar je een goede burger kan vinden. Net als bij alle andere restaurants wordt er met dieetwensen rekening gehouden, zo vind je hier verschillende vegaburgers gemaakt met Beyond Meat.

Mocht je geen zin hebben in een burger, dan is er New York Deli and Pizza. Hier vind je salades, broodjes en natuurlijk pizza’s. Als je van Amerikaanse broodjes en pizza’s houdt, is dit een goede spot. Zeker als je vraagt of ze je bestelling vers willen maken. Tipje: ’s avonds hebben ze hier een speciaal menu met snacks zoals wings en popcorn voor bij een film.

Grand Dutch Café

In het artikel over het leven aan boord van de Rotterdam had ik het al even over de Grand Dutch Café. Gelegen aan het atrium en met bijna kitscherige Delfts blauwe look. Het is de plek om een goede kop koffie met een koekje te vinden in de ochtend. En het menu overdag bestaat uit onder meer een erwtensoep, uitsmijter, broodje kroket, pannenkoeken, poffertjes of een Bossche Bol.

Naast het broodje kroket kun je er ook vlammetjes, mini kaassoufflés en vooral bitterballen. Alleen deze worden van 16:00 tot 20:00u geserveerd. Dat zijn natuurlijk geen tijden voor een bittergarnituur, dus ik ben begonnen met de mensen van HAL duidelijk te maken dat we bitterballen vaak pas ná 20:00u eten. Verder vind je hier ook veel verschillende Nederlandse en Belgische bieren, waarvan vier op tap. En niet te vergeten ook jenever én Schrobbelèr.

Bij veel van bovenstaande restaurants zijn er dingen waarvoor je een meerprijs moet betalen, dit staat altijd duidelijk aangegeven.

Dineren tegen een meerprijs

Op de Rotterdam zijn vier restaurants waar je tegen een meerprijs kan dineren: Pinnacle Grill, Canaletto, Tamarind en Rudi’s Sel De Mer. Dit zijn voor het avondeten altijd wel de meest geliefde plekken, van tevoren even reserveren is daarom altijd handig. Alle vier de restaurants hebben een geheel eigen stijl en kaart.

Tamarind

Tamarind is een pan-Aziatisch restaurant en concept waar je terecht kan voor herkenbare gerechten uit verschillende Aziatische keukens. Ze zijn gelinkt aan de elementen, dus aan: 4 elementen- water, vuur, lucht en aarde. Qua gerechten moet je denken aan: Tom Kha Kai, Red Curry Coconut Chicken, Spring Rolls, dumplings of sushi.

Canaletto

De naam doet het al vermoeden, Canaletto is een Italiaans restaurant. Het zit een beetje verstopt op het lidodek, maar je kan hier genieten van klassieke gerechten, zoals minestrone, lasagne bolognese of een echte pasta Genovese. Natuurlijk kun je hier ook genieten van antipasta en ook verschillende ijssoorten als dessert en natuurlijk tiramisu.

The Pinnacle Grill

The Pinnacle Grill is denk ik wel het meest geliefde restaurant op het schip. Dat heeft denk ik te maken met dat het een steakhouse is met een menu waar iedereen wel iets vindt om op te peuzelen. Een van de meest gegeten gerechten de Clothesline Candied Bacon (zie foto) van de hand van chef David Burke. Kleine tip: alles wat erbij zit (citroen en augurk) hoort bij de ervaring. Verder vind je hier genoeg andere vleesgerechten, maar ook veel tofs met groenten, vis of kip. Sowieso is dit restaurant ook echt gericht op de wijnpairing.

Rudi’s Sel De Mer

Wil je voor een mooi diner gaan waar de Franse keuken centraal staat, dan is Rudi’s Sel De Mer de place to be. Naamgever is executive chef Rudi Sodamin. De avond start hier met goed brood, boter en tapenades. Op het menu vind je lamsrek, Duck a L’orange en absolute aanrader: de Dover Sole Meuniere. Absolute winnaar. Als desserts vind je er klassiekers als Crepes Suzette of Tarte Tatin.

Goed borrelen

Bij de Music Walk heb je allerlei zitjes waar je heerlijke alcoholische versnaperingen kan vinden, waaronder wijn, bier en co*cktails. Er zijn een paar bars die echt volledig gericht zijn op het genieten van goede co*cktails met bijvoorbeeld de eigen HAL Gin: De Lijn (wel gemaakt in Amerika). Sowieso altijd goed om die tijdens een reis te proeven, net als de eigen HAL pils.

Persoonlijke favorieten zijn: de Ocean Bar waar je heerlijk even gaat zitten voor een aperitief of digestief. Op hetzelfde dek zit ook de Half Moon Bar waar allerlei signature co*cktails op de kaart staan. Uit mijn hoofd zijn het er zeven, met ieder een goed verhaal dat op de geschiedenis van zeevaarders of de Holland America Line terugslaan.

  • Eten en drinken op de Rotterdam van Holland America Line (15)
  • Eten en drinken op de Rotterdam van Holland America Line (16)
  • Eten en drinken op de Rotterdam van Holland America Line (17)
  • Eten en drinken op de Rotterdam van Holland America Line (18)
  • Eten en drinken op de Rotterdam van Holland America Line (19)
  • Eten en drinken op de Rotterdam van Holland America Line (20)
  • Eten en drinken op de Rotterdam van Holland America Line (21)
  • Eten en drinken op de Rotterdam van Holland America Line (22)

Beetje loeren

Er zijn natuurlijk ook bars waar je even gaat zitten om mensen te loeren. Dat kan, zoals al gezegd, bij de Grand Dutch Café. Maar ook bij de Lido Bar die bij het zwembad te vinden is, zit je goed. Hier serveren ze wat meer algemene ‘Caribische’ co*cktails. Bij de Sea View Bar ga je zitten voor een geweldig uitzicht op zee.

Rustig genieten

Als je bij de Lido Bar omhoog loopt, kom je uit bij de Panorama Bar. Die heeft hetzelfde menu, hetzelfde uitzicht. Allee is het er een stukje rustiger dan ‘beneden’. Als je geluk heb tijdens je cruise kun je ook nog een verdieping naar boven om naar de Sun Bar te lopen. Ook hier geldt hetzelfde menu als bij de andere twee genoemde bars, alleen zit je hier nog at relaxter om van de zon te genieten.

Verstopte bars

Op het schip zijn eigenlijk ook twee bars te vinden waarvan je echt even moet weten dat ze er zijn. De eerste is Tamarind Bar, gelegen in het gelijknamige restaurant. Je hebt hier misschien wel het beste uitzicht op de oceaan én vooral toffe co*cktails die geïnspireerd zijn door Azië. Helemaal op de bovenste verdieping van het schipp vind je het Explorantions Café oftewel de Crow’s Nest. Een ideale plek om rustig van een biertje of co*cktail te genieten net voor of net na het eten.

Verder lezen over dit onderwerp

Eten en drinken op de Rotterdam van Holland America Line (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Wyatt Volkman LLD

Last Updated:

Views: 6176

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Wyatt Volkman LLD

Birthday: 1992-02-16

Address: Suite 851 78549 Lubowitz Well, Wardside, TX 98080-8615

Phone: +67618977178100

Job: Manufacturing Director

Hobby: Running, Mountaineering, Inline skating, Writing, Baton twirling, Computer programming, Stone skipping

Introduction: My name is Wyatt Volkman LLD, I am a handsome, rich, comfortable, lively, zealous, graceful, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.